Bel ons: 085-0068730
Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag 8:00 tot 17:00
Bel ons: 085-0068730
Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag 8:00 tot 17:00
APK direct inplannen?
APK direct inplannen?

Veelgestelde vragen APK

Veelgestelde vragen APK

Hier ziet u de veel gestelde vragen over APK-keuring van personenauto’s, lichte bedrijfswagens en campers tot 3500kg.

Krijg ik een herinnering voor APK-keuring?

De RDW stuurt u 6 weken voordat de APK op uw voertuig vervalt een brief om u te herinneren aan de APK-vervaldatum van uw voertuig. Deze brief ontvangt u of per post of digitaal in uw Berichtenbox.

U blijft als eigenaar van een voertuig altijd zelf verantwoordelijk om een voertuig op tijd te laten keuren.

Meer veelgestelde vragen APK

Top 5 – veelgestelde vragen APK Keuring

Wat is een afkeurpunt of reparatiepunt bij een APK-keuring?2022-02-03T07:51:51+00:00

Een reparatiepunt is een reparatie die nodig is in verband met de APK-eisen. Een afkeurpunt is een gebrek aan het voertuig in het kader van de APK-eisen. Is bij het voertuig een reparatie- en/of een afkeurpunt van toepassing dan moet het keuringsstation dit punt vermelden in het afmeldscherm bij RDW voor APK-keuringen. Alle reparatie- en/of afkeurpunten staan op de keuringsaspectenlijst (beschikbaar in het afmeldscherm).

Komen er bij de afmelding reparatiepunten in het afmeldscherm te staan, dan komt boven de reparatiepunten op het APK-rapport de volgende tekst te staan: ‘In het kader van de APK zijn de volgende gebreken hersteld’. Hierdoor wordt duidelijk gemaakt op welke punten het voertuig hersteld is.

Komen er bij de afmelding afkeurpunten in het afmeldscherm te staan, dan komt boven de afkeurpunten op het APK-rapport de volgende tekst te staan: ‘In het kader van de APK zijn de volgende gebreken geconstateerd’. Hierdoor wordt duidelijk gemaakt op welke punten het voertuig afgekeurd is.

Vanaf wanneer mag ik mijn voertuig APK keuren?2022-02-03T08:44:28+00:00

Wilt u niet op het allerlaatste moment uw APK-keuring regelen? Dat hoeft niet, want u kunt uw voertuig al vanaf 2 maanden vóór de APK-vervaldatum opnieuw laten keuren. De nieuwe APK-vervaldatum blijft dan hetzelfde, plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van hoe vaak uw voertuig gekeurd moet worden). U hoeft het voertuig de volgende keer dus niet 2 maanden eerder te keuren.

Voorbeelden gevolgen vervaldatum bij eerder keuren
Bijvoorbeeld: Uw APK vervalt op 16 augustus 2020. Als u uw voertuig laat keuren in de periode tot maximaal 2 maanden vóór de APK-vervaldatum, tot op maximaal 16 juni 2020, dan blijft de nieuwe APK-vervaldatum hetzelfde (16 augustus) plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van hoe vaak uw voertuig gekeurd moet worden).

Keurt u in dit voorbeeld meer dan 2 maanden voor de vervaldatum (op 15 juni 2020 of daarvoor), dan krijgt uw voertuig een nieuwe APK-vervaldatum (15 juni of eerder) plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van hoe vaak uw voertuig gekeurd moet worden).

Wat wordt er gecontroleerd bij een APK-keuring?2022-02-03T07:47:45+00:00

Bij de APK wordt een auto beoordeeld op de volgende onderdelen: de verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie) het milieu (uitstoot van uitlaatgassen) de registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)

Wat is een deeltjesmeting bij APK?2023-03-19T07:40:23+00:00

Een deeltjesmeting bij de APK (Algemene Periodieke Keuring) is een meting die wordt uitgevoerd om de hoeveelheid uitlaatgassen die door het voertuig worden uitgestoten te meten. Deze meting wordt uitgevoerd om te controleren of het voertuig voldoet aan de emissienormen die zijn vastgesteld door de overheid.

Tijdens de deeltjesmeting wordt de hoeveelheid fijnstof gemeten die door de uitlaat van het voertuig wordt uitgestoten. Dit fijnstof bestaat uit kleine deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. De meting wordt uitgevoerd terwijl het voertuig op een speciale testbank staat en wordt uitgevoerd in combinatie met een meting van de hoeveelheid koolmonoxide (CO) en koolwaterstoffen (HC) die worden uitgestoten.

Als het voertuig niet voldoet aan de emissienormen, kan dit leiden tot afkeuring bij de APK-keuring. In dat geval moet het voertuig worden gerepareerd om te zorgen dat het wel aan de normen voldoet voordat het weer de weg op mag.

Ga naar de bovenkant